HungaryNégy, sikeres rendezvény után örömmel mondhatjuk el, hogy a Balatonfüredi Yacht Club utánpótlás korú versenyzõi éltek a támogatás adta szélesebb lehetõségekkel. Sikert sikerre halmoznak, a legutóbbi a legfényesebb pedig, hogy Bathó Péter a klub neveltje, az elsõk között kvalifikálta magát az Ijfúsági Olimiára. A 2010. augusztusi, szingapúri ifi Olimpián egyetlen hajóosztályként a byte-ban mérik majd össze tudásukat a 15-16 évesek. Magyarországot vitorlázásban egyedüliként Bathó Péter, a Balatonfüredi Yacht Club ifjú tehetsége képviseli, aki a 2009. decemberi kvalifikációs verseny során óriási küzdelemben megnyerte a versenyt! Az olimpiai kvóta mellett Bathó Péter Európa-bajnoki címet is szerzett.

 

Vitorlázásban egyetlen kategóriaként a byte szerepel majd fiúk és lányok részére. Ez az egyszemélyes hajóosztály nem olimpiai osztály, éppen ezért választották az Ifjúsági Olimpia kategóriájának. Európát 7 fiú és 7 lány képviselheti majd, az elsõ kvalifikációs versenyt 2009 decemberében rendezték meg. Az Imperia Winter Regatta elnevezésû verseny az olaszországi Imperiában zajlott, és a 420, 470, laser és 29er osztályok mellett a byte Európa-bajnokságot és egyben selejtezõt is itt tartották. Magyarországot egyetlen vitorlázó képviselte a megmérettetésen, a 15 éves Bathó Péter (BYC), aki a 2009-es Európa-bajnokságon laser radialban korosztályában a 3. helyen végzett.

A byte hazánkban még viszonylag ismeretlen hajóosztálynak számít, arányaiban, formájában és megjelenésében hasonlít a laserhez, de annál kisebb és könnyebb. Árboca karbon, a vitorlázata pedig a legkorszerûbb technikákkal készül.


Bathó Péter gyakorlatilag az elmúlt egy évet külföldi edzõtáborokban töltötte, (miközben a veszprémi Lovassy László gimnázium tanulója) Sigmond András szövetségi kapitány irányításával. Sigmond András a byte osztály legsikeresebb szakembere,  2001 és 2007 között Szingapúrban felépítette azt a képzési rendszert, amelyben tanítványai a kezdeti lépésektõl jutottak el a byte és a laser 4.7 világbajnoki dobogó legfelsõ fokáig. A szakember 2008 óta a Magyar Vitorlás Szövetség szövetségi kapitánya.

Oszd meg ismerőseiddel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn