A Balaton Zászlóshajójaként számon tartott Nemere cirkáló fél évszázada készült a balatonfüredi Hajógyárban. Számtalan túra és pályaversenyen gyõzedelmeskedett. 1955-ben a Kékszalag versenyen elért idõrekordját a mai napig nem sikerült megdönteni. A legenda néhány éve újjászületett: miután 2000. júliusában felújították. A Nemere II a három darabból álló 75-ös schärenkreuzer sorozat elsõ hajója. Testvérei: a Sirocco, amely Big Boy-ként került vízre, és a turistákat hajóztató Lillafüred, amelybõl sosem lett versenyhajó. Az Építõk Vitorlás Kupája résztvevõi most közelrõl is megcsodálhatják ezt a pompás és elegáns fa remeket.


Az eredetileg tölgyfából készített vitorlás a háború viszontagságait a parton sértetlenül vészelte át, majd évekig nem került vízre. Végül Németh István kezdeményezésére a Balatonfüredi Vasas S. C. vette bérbe a Márkus családtól, és az 1950-es évadnyitó regatta megnyerésével a hajó megkezdhette igazi, versenyzõ életét.

Sokszor nyert a Nemere II., de leghíresebb, legszebb gyõzelmeit a kétévente rendezett Kékszalagokon aratta. Hétszer állt rajthoz a tókerülõn, és ötször diadalmaskodott. Háromszor (1951, 1953, 1955) Németh István, egyszer-egyszer pedig Schmalcz József (1957) és dr. Balogh György kormányzásával (1991). Legemlékezetesebb természetesen az 1955-ös menete, amikor a Nemre II. máig is érvényes idõrekordot futva 10 óra 40 perc alatt vitorlázta le a versenytávot.

 

Oszd meg ismerőseiddel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn